Jak se u nás učí český jazyk a 1. fáze národního obrození – Magdalena Dobromila Rettigová.

Vezmi na mísu pěkné mouky, připrav žejdlík dobré smetany, čtvrt libry másla, 3 lžíce hustých kvasnic, dva loty tlučeného cukru, trochu květu, trochu drobně rozkrájené citronové kůry, a zadělej tím těsto tak jako na obyčejné buchty, nech ho skynout, osol ho, a dělej z něho samé malé buchtičky jako koblihy, pak dej na pekáč přepoustěné máslo, urovnej na něj pěkně ty buchtičky, nech je skynout a upeč je. Vraž do hrnečku 6 žloutků, rozkloktej je s trochou studené vařené smetany, dej k tomu květu a na citronu utřeného cukru, nalej do toho půl druhého žejdlíka vařící smetany, rozkloktej to a nech přes to var přejít při ustavičném míchání, pak to dej v nádobce na stůl k těm buchtičkám.